legalizacija, uknjizba, ostavinska rasprava

Legalizacija objekta, kuće i stana


Šta je to legalizacija?

Legalizacija je neophodna za objekte koji su namenjeni prodaji na tržištu i za potpunu legalizaciju neophodna je kompletna projektna dokumentacija koja podrazumeva i navođenje tačnog sastava zidova ili temelja.

Šta je potrebno za legalizaciju objekta?

Za legalizaciju svih objekata i pomoćnih objekata najčešće je potrebno:
  • dokaz o pravu svojine,
  • administrativna taksa i
  • projekat.


Legalizacija stana ili kuće efikasno i povoljno

Besplatne konsultacije 066 460 040

Legalizacija objekataLegalizacija kuće ili stana


Navedena dokumentacija obavezno se prilaže u originalu ili overenoj fotokopiji.

Potrebno je da nadležni organ utvrdi da postoji mogućnost za legalizaciju.

Ukoliko je prijava za legalizaciju podneta po ranije važećem zakonu u propisanim rokovima, ne treba podnositi novi zahtev, već se ta prijava smatra zahtevom u skladu sa novim zakonom.

Na osnovu satelitskih snimaka i popisa nekretnina koje rade građevinski inspektori, na području Srbije ima oko 2,4 miliona nelegalnih objekata.

Za oko milion i po predati su zahtevi za legalizaciju. Oko 900.000 ozidanih ili nadzidanih jedinica nije ušlo ni u jedan pravni proces. Uglavnom, to je reč o šupama, magacinima, štalama, ali ima i velikih broj kuća i vikendica.

Naime, zbog spora oko imovine, a u nekim slučajevima nemara domaćina, nije predat zahtev za legalizaciju do stupanja na snagu Zakona o ozakonjenju objekata, koji je počeo da se primenjuje 27. novembra 2015. godine.

 

Nadziđivanje


U slučajevima kada je predmet ozakonjenja pretvaranje zajedničkih prostorija zgrade u stan ili poslovni prostor, nadziđivanje ili pripajanje zajedničkih prostorija susednom stanu, kao dokaz o odgovarajućem pravu dostavlja se izvod iz lista nepokretnosti za zgradu i sve posebne delove zgrade. Potrebna je i dokumentacija koja je dokaz regulisanju međusobnih odnosa između vlasnika nezakonito izgrađenog objekta i organa zgrade.

UŠTEDITE
VREME
PREPUSTITE BRIGU
NAMA
ZAKAŽITE
SASTANAK

Rešite se brige - Zakažite sastanak sa nama

Pravna pomoć koja Vam olakšava rešavanje problema

Pouzdano, kvalitetno i sigurno